måndag 18 mars 2013

Från blått till svart...och Nöjesmassakern

En soft och hård rockare i hjärtat 

OBS! texten som följer skrevs igår den 18/3, idag 19/3 när jag uppdaterar vet vi varför Tommy gick ut med att ändra sitt artistnamn. En smart PR-kupp tillsammans med Marabou. Tycker fortfarande det var vågat och finurligt gjort med tanke på hur svårt det är att nå ut i media idag.
http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/musik/article16443887.ab
http://www.youtube.com/watch?v=k3Mp_GIxId4&feature=player_embedded

Du som känner Tommy Nilssons musikkarriär sedan början av 1980-talet vet att han är kapabel att göra låtar i de flesta genrer. Han är fostrad på progressiv rock som Yes, Genesis, Peter Gabriel, samt lite röjigare artister som The Who. Men 70-talet hade en annan syn på musikalitet och hur man blandade genrer när jag själv växte upp. Att undertecknad och Tommy gillar softare artister som Elton John, Billy Joel och Toto är ju ingen nyhet. Men också Bowie (som var mest experimentfull) och de melodiska hårdrockbanden Sweet, Slade, Queen m.fl. har jag snappat upp med tiden jag sprungit på Tommy genom åren. Det är inte konstigt att den dynamiska röst som Tommy blivit berikad med präglas av hans uppväxt där personligheten hos en rockare och ett soft hjärta slagits samman. En blå röst kan också bli svart skulle man kunna uttrycka det. Inte konstigt kanske att han vill testa vingarna och göra något annorlunda som artisten: Black. Vi får se hur mycket PR det är för AIK, eller hur mycket plojgrej det är? Om han gör det med en seriös baktanke, då får han tufft att försvara imagebytet. Men lite roligt är det.

Kunde inte låta bli att skämta till det lite med tanke på dagens PR-grej att han bytt namn till Black. Fast här skulle en skinnpaj passat bättre.

En unik röst - Nöjesmassakern

När jag producerade dokumentären om Queen 2005 så var Tommy Nilsson ett av namnen som stod på listan att bli intervjuad. Men händelser i hans liv och småhinder gjorde att vi inte fick ihop ett möte när det var dags för slutredigering. Det hade blivit ett intressant samtal om musik i allmänhet, inte bara snack om Queen som ett av de största banden genom tiderna. Men vad många tyvärr glömmer bort är att Tommy har en unik röst, den är både stark, tunn och soft (dynamisk). Han har en sällsynt förmåga att hitta toner som man inte förväntar sig att han ska fixa. Jag har upplevt det vid flera tillfällen. Allra bäst 1985 i Stockholm på SVT och inspelningen av Swedish Metal Aid och låten Give A Helpin`Hand. Nöjesmassakern invaderades av mediekåta pudelrockare. Jag var där och stod tyvärr lite för ofta utanför bild när bildproducenten bytte bild (till höger om flygeln med min röda väst).


Tommy hade under repetitionen visat upp vissa röstproblem. Min tanke var, hur fan ska han fixa detta? För han håller en lång ton i sitt parti innan själva refrängen. I kulisserna bakom SVT:s stora inspelningsstudio växlade jag några korta ord med Tommy då jag påpekade röstansträngningen. Men då sa han coolt: "Det ordnar sig när det väl gäller". När det sen var live i TV - då satte han det som det sanna proffs han är och visste vad rösten kunde mäkta med.

Inget att förlora

Att Tommy nu väljer att byta artistbana med en annan image kan vara ett tecken på frustrationen att alltid förknippas med imagen av den "softa balladkillen", eller att han vill göra något som hjärtat har skrikit efter att få göra efter alla år. Han har inget att förlora. Kanske det är frustrationen att pengarna måste in till familjen och barnen? Nybliven pappa förra hösten och ny kvinna i livet gör nog att man ser livet annorlunda. Det finns inget att förlora. Han har inget att bevisa, bara överraska. Allt annat än en ny mjuk platta med svenska låtar i romantikens tecken överraskar medierna och fansen.

All denna uppståndelse och smarta PR gör ju att han slapp hamna i Melodifestivalcirkusen med ännu en ballad. Vad som än händer så höjer jag glaset och säger - skål Tommy! I denna nöjesbransch behövs det någon som vågar. Vare sig det är en smart manöver att spela nöjesspelet med medierna som älskar att hitta saker som sticker ut, eller om det bara är ett billigt trick att få uppmärksamhet. Då är du värd den uppmärksamheten Tommy :-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar