tisdag 12 februari 2013

Historien upprepar sig...trots all kunskap...

Kan inte låta bli att vakna upp varje morgon och ställa mig frågan. Vart är världen på väg..?

Lasagne med hästkött och skandalen utökas runt om i Europa, Nordkorea spränger kärnvapenbomb lika stor som den som släpptes i Hiroshima (SVT, TV4), storbolagschefer får ut lika mycket i bonus under ett år som en vanlig arbetare tjänar under en livstid (SVT, DN). Elitsoldaten som sköt Usama bin Ladin får ingen pension (han slutade från kommandogruppen efter 16 år, skulle ha arbetat 20 år) och är dessutom utförsäkrad så han inte kan få sjuklön (enligt Aftonbladet).

Tid för ordentlig kartläggning
Märkliga nyheter möter mig och detta är bara en liten del av den absurda värld som styr mediernas bevakning. Men det är bra att man ifrågasätter livsmedelsbranschen, tillverkare och leverantörer. För vi konsumenter bidrar till miljardvinster, men har egentligen ingen jäkla aning om vad "egentligen" produkterna innehåller och var de kommer ifrån. Det står en sak på paketen. T.ex. svensktillverkat, ja då måste det ju vara bra, eller..? Därför är det än viktigare att EU- kommissionen ser över lagarna, ställer högre krav på de olika leden inom livsmedelsindustrin. Visst, det kan bli väldigt byråkratiskt. Men nu har ju EU politikerna lite att jobba med, kartlägga och kan visa musklerna.
Bild från: Aftonbladet

Genmanipulation, utblandning av olika kemikaliska smakämnen, allt i jakten på att det ska effektiviseras och ändå smaka bra. Är det detta vi vill sprida till våra kommande generationer och inte minst våra barn. Tur är väl att 80% av det jag och min familj äter hemma är tillagat från grunden.

Något stinker 
Inte för att jag sympatiserar med att mörda andra, även om det gäller en terrorledare. Men om man servat sitt land i en specialstyrka (Seal Team Six) och utsätter sig för dessa risker som skytt. Är man inte värd mer respekt då (någon form av ersättning), eller ska han skylla sig själv? Tycker det blir en absurd situation. Någonting stinker om detta. Eller har man skapat en sensationsnyhet för att han ska få uppmärksamhet som "Skytten" i amerikanska medier...hmm..? Beträffande Norkorea kan man bara gråta över hur en diktatur kan fortsätta att frodas och leva sitt eget liv. Stackars människor som utsätts för dessa makthavare och hjärntvättas in i diktatoriska värdemätare som ingen får ifrågasätta. Det känns som att demokratiskt starka länder inte kan handskas med en kultur som inte vill förändras. Kampen är tillräcklig tuff att få våra egna demokratier att fungera och fortsätta att utvecklas. Vill inte var pessimistisk, Norkorea kommer nog aldrig bli ett objekt som kan förändras i grunden.

Vem tar ansvaret för lärarreformens krav? 
I nyheterna fortskrider den eviga skoldebatten om hur vi ska vända dåliga trender i en förlorad kunskapsskola. På agendan är många stridslystna. Undrar när respekten för lärarnas professionalism ska få chans att utvecklas i en skälig takt. Det kan låta som en klyscha, men i min tidigare blogg beskriv jag hur skolan låg och skvalpade med dålig navigation. Lärarreformer som genomdrivits av regeringen i sikte på att behöriga lärare ska få legitimation. Från december i år är det ett krav om man ska få vara behörig lärare. Lägren är delade och många ser ingen poäng i detta eftersom det ändå inte leder till högre löner eller en värdig status inom yrket. Tanken är god. Men den dåliga starten att Skolverket lade ut arbetet om lärarleg. på entreprenad och ett externt företag som skulle värdera lärarnas kompetens och behörighet, slutade med många fall där lärare fick fel behörighet. SVT:s Uppdrag granskning tog på sig analysglasögonen. Runt fikabordet hörde jag många missnöjda kommentarer bland kollegor. Vad ska detta sluta?

Men det märkligaste av allt är ju att nyexaminerade lärare måste få ett introduktionsår med en mentor om de ska få sin legitimation. Tanken är ju god med detta också. Men var finns dessa mentorer, jag har inte sett någon när jag har jobbat senaste året som fått en mentor..? Uppenbart är att huvudmännen inom den kommunala skolan där jag varit mest inte riktigt förstår behovet. Kanske är attityden att man får klara sig själv så som man alltid har gjort. Alla är vi nya och måste lära oss från grunden.

Om jag citerar från LR:s hemsida (*min kommentar):
Metta Fjelkner, Lärarnas Riksförbunds ordförande, föreslår idag följande insatser för att lärarlegitimationen ska bli en framgång:

• Staten ska ta ett nationellt ansvar för att regelbundna behovsanalyser av olika lärarkategorier. 
*Vilket är ett måste om man ska skapa attraktionskraft i yrket.

• Högskolorna ges uppdrag att utbilda lärare efter de behov som beräknas i stället för att utbilda enbart efter studenternas önskan. 
*Det var här jag hamnade, att skräddarsy sina egna önskemål. Här fanns absolut inget behovssnack var man skulle behövas mest.

• De studenter som efter genomförd utbildning tar examen garanteras ett introduktionsår i rimlig tid efter examen. Läkare kan få vänta 6-8 månader på att få sin AT-tjänst och lärare ska inte behöva vänta längre än så. 
*Det innebär ju att skolorna ställer till förfogande platser där man seriöst ska få jobba på heltid. Men vad händer efter om det inte kan erbjudas jobb (ofta har man inte rätt ämneskombination för att kunna få en heltidstjänst). 

• De pengar staten avsatt för genomförande av introduktionsår regleras och utbetalas direkt till den lärare som tar på sig ansvaret att vara mentor.
*Oj, det skulle jag vilja se. Känns som ett fantasitänkande. Förmodligen kommer skolan dela på kakan, och mentorn blir överbelastad med för mycket ansvar och för lite klirr i plånboken. Kan ju hoppas det inte blir så.

Efter skolreformen med kommunaliseringen i början av 1990-talet, tror jag det blir svårt att få kommunerna att släppa ansvaret (de vill ha skolan i sin förtjänst). Men eftersom skollagen pratar om en tydlig likvärdighet i läroplanen med kursplaner som ska gälla alla skolor i Sverige. Då kanske ändå ett statligt huvudansvar ändå vore det rätta. Då menar jag inte minst ur en ekonomisk synvinkel. Kakan behöver fördelas rättmätigt.

Med detta inlägg i bloggen så inser jag att Stings låt "History Will Teach Us Nothing" sprider lärdomen att patologiska makthavare tillåts att växa upp som svampar. En ständig jakt pågår i rättssamhället att människors verkliga behov ska tillfredsställas. Att mötas av respekt och inte väckas av misstänksamhet så fort man rör sig i ett samhälle vore väl inte för mycket begärt med tanke på all kunskapsspridning. Men mänskligheten verkar ha svårt att lära sig hur dessa sjuka (oftast män) kan fortsätta att få regera och inte stoppas. Historien upprepar sig, trots alla kunskaper vi lär oss om motsatsen.

Ta hand om er där ute - vart ni än befinner er :-)

Ps. detta var en pastisch på en välkänd radiopratare - vem? Skriv gärna svaret  på Facebook eller i Twitter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar