lördag 26 juli 2014

Svensktoppen nästa - ett trångt nålsöga

Det har varit en fullspäckad fotosommar med flera jobb för Barometern (förutom lite semester och flera dagars målning på huset). Efter min medverkan i Svensktoppen nästa den 10 juli fick jag bli åskådaren och fotografen. Finalen den 24/7 hade jag ändå inte räknat med att komma med i. Min inre röst kände tidigt att en Euro-Disco låt med 90-tals influenser och på engelska med en rätt banal text inte riktigt hörde hemma i en lokal tävling där "svensk modern pop" ligger mer i tiden.

Vad gör en vinnarlåt?
Det som gjorde mig besviken vara att framträdandet på Larmtorget kändes rätt meningslöst när det inte var något viktigt kriterie i juryns motivering. Det är först och främst låten som är i centrum (inget fel med det, för det är den som räknas). Här hyrde jag in två proffsdansare för att göra det lite mer intressant på scenen. Jag tyckte det kändes bra och att mina danstjejer hade gjort ett bra jobb. Men att tävla i musik insåg jag än en gång att det är omöjligt. Speciellt som att det inte finns ett koncept för vad som gör en vinnarlåt? Vet någon det egentligen? Är helt övertygad om att en jury aldrig vet det förrän man hör de tävlande låtarna. Då blir de tvungna att välja. Men det är svårt att tävla mot ett antal unga förmågor som har låtar som ligger i tiden.

Kalle Johansson en glad vinnare av årets upplaga av Svensktoppen nästa. Foto: Magnus Roudén

Att Kalle Johansson från Bergkvara skulle vinna var inte helt otippat. Jag är ju själv på Stage4you och jobbar där Kalle går i skolan. Jag visste ju att han hade en bra låt och att han är en "up coming postar". Med en låt som Thomas TK Karlsson hade skrivit som luktade både Oskar Linnros, Markus Krunegård, Håkan Hellström och Ted Gärdestad - då blir det inte så svårt att inse vad SR P4:as jury väljer.

Ett nålsöga...
Men det är ett trångt "nålsöga" alla tävlande ska ta sig igenom för att först bli uttagen bland ett hundratal bidrag. Att sen komma till deltävlingarna (18 st.), följt av andra chansen (om man inte går till final direkt) och final (7 finalister). Men att Kalles låt nu har vunnit innebär egentligen ingenting, för det finns inga garantier att den ens går till den stora finalen i Göteborg på Liseberg. Att bli en av åtta utvalda låtar från P4 stationerna i hela Sverige är inte lätt när en Stockholmsjury sitter och väljer. Jag kan inte låta bli att tycka, så mycket talang och duktiga artister med bra låtar, som aldrig egentligen kommer så mycket längre med sina bidrag.

Att göra en proffsig produktion som kostar både tid och pengar för att ens bli en uttänkt kandidat till P4:as tävling är ett tufft pris för att nå ut. Exponeringen av en låt kanske stärker ditt namn, men det ger inga pengar i plånboken när låten ändå läggs ut på sociala medier, YouTube etc. Men drivkraften att göra musik och att synas är fortfarande starkt och det utnyttjar givetvis olika arrangörer av musiktävlingar.

Lite tips till arrangörerna
Roddan Roxx, mitt alter ego hade i alla fall kul en sommar. Förväntningarna var inte stora (min låtskrivare Mark Tysper hade inga förväntningar alls). Men snälla arrangörer av Svensktoppen nästa. För att skapa lite mer cred och framförallt lite mer respekt hos de tävlande. Samla gärna alla deltagare i delfinalerna i fortsättningen (18 st) som får träffas innan och mingla. Bjud på en liten förfest så vi artister får känna oss lite utvalda och fotosession. Gör också andra chansen lite mer lockande där de som tävlar får var med i urvalet så det blir lite spänning. Jag hade ingen aning om hur och när de som fick en andra chans fick reda på detta. Bättre kommunikation med de tävlande. Och snälla, ha en livejury som syns under deltävlingarna, det höjer också värdet av att tävla. Bra jurymedlemmar som kan motivera live höjer också underhållningsvärdet. Publiken hade ju inte aning, förutom Anna Olofsson som kom och snackade efter deltagarna hade uppträtt.

Det positiva i år var framförallt att standarden på låtarna och deltagarna har höjts rejält på den korta tid tävlingen har existerat. Ett stort tack givetvis till den eminenta "husorkestern" med Brevestedt & Co som levererade starkt i alla bidragen. Hoppas nu Kalle går till final på Liseberg, då kanske det kan bli en hit på riktigt. :-)

Jag gjorde en T-shirt på skoj, vilket blir ett roligt minne sommaren 2014. Roddan Roxx Right Here - Right Now Larmtorget 10 juli.

onsdag 9 juli 2014

Roddan återuppstår på scenen...

För några år sedan kändes det rätt otänkbart. Musikbranschen och undertecknad som en del av den var ett avslutat kapitel. Jag hade mer eller mindre rört mig i branschen sen jag var i de sena tonåren. Från att snubblat in i tidningsmediet, följt av egen satsning som sångare i olika bandkonstellationer, började med radio och fick smaka på TV-mediet med dokumentärfilm. Då kändes det som det var dags att gå vidare. Detta var 2004. För 10 år sedan ville jag göra något annorlunda. Jag styrde mot att skaffa en högskoleexamen som lärare. Där är jag idag, men det har ryckt lite i scennerven.


Kolla in min Facebook sida och länken till låten på YouTube:

Andra gången gilt...
Det började förra året när jag skrev en egen låt på en dag och spelade in den hemma i min dator med enkel teknik under dagen därpå. Jag var nöjd med låten, men produktionen blev inte riktigt som jag hade tänkt mig. Den blev inte utplockad till Svensktoppen nästa 2013. Men i år finns jag med, andra gången gilt, tack vare min gamle polare Mark Tysper som kommit tillbaka till Kalmar sedan många år inom musik/media branschen i Polen. Där är han ett etablerat namn idag och har producerat många guldskivor för flera framgångsrika artister. Ett av våra första möten (på säkert 15 år) resulterade i att jag fick möjligheten att sjunga in en låt i Marks egna hemstudio. Vi lyssnade och lyssnade, till slut valde jag en hårt producerad Euro-Discolåt som ligger i gränslandet till en svunnen tid och samtidigt modernt producerad.

Låten hette Touch (Right Here, Right Now)... Inget mästerverk textmässigt, men en jäkligt catchig låt som biter sig fast efter 2-3 lyssningar.

Gränsöverskridande...
Bara timmar innan jag ska stå på scenen igen på "Musik på Larmtorget" inser jag att Roddan återuppstår i en lite nyare tappning. Jag flyter mellan genrerna, precis som jag vill att musik ska vara. För mig har musik aldrig haft några gränser. Mina egna influenser inom musiken som framförallt kommer från 70-talet (Queen, Sweet, The Eagles, ABBA, Kiss, Tom Jones, Elvis, Simon & Garfunkel, E.L.O. 10CC och säkert många fler) visade att musik inte hade några gränser. Bra låtar kan i stort sätt produceras i vilken genre som helst. Så länge det lyfte låten och sången har inte musiken bestämda ramar och kan vara gränsöverskridande.

Amanda och Ida tränar inför framträdandet med min låt i Svensktoppen nästa. Proffsiga tjejer som snabbt hittade en lämplig koreografi som passade till mitt framträdande.


Nu har jag med mig två riktigt duktiga tjejer som ska dansa på scenen i mitt uppträdande. Jag har möjligen känsla för takten, men någon danskonstnär lär jag inte bli, om jag inte skulle ta privatlektioner. Men första genrepet i tisdags (8/7) gick över förväntan. Nu är jag taggad och det ska bli kul att se Larmtorget fullt av människor i det underbara sommarvädret.

Full fart på torget...
Det var 10 år sedan jag stod på Larmtorget när musiksatsningen "Musik på Larmtorget" var helt ny i Kalmar. Som radiopratare och konferencier fick jag genom den dåtida kommersiella radion (Radio Match) chansen att underhålla Larmtorget och gästerna som satt på uteserveringarna. Ola Lustig, som idag jobbar på NRJ med Roger och Titti, höll igång unga Kidz i "Småstjärnorna". Vi drog några låtar och medleys och det var fullt håll i gång på stans innepub Krögers.

En tunn gräns mellan succé och flopp
Det har hänt mycket på dessa år. Nu är det SR P4 Kalmar som håller i trådarna tillsammans med Destination Kalmar som fått Larmtorgets krögare att bjuda på liveunderhållning. Det är på god väg att bli en tradition. Så det blir intressant att skriva in sig i denna tradition och vara med som en liten del i årets sommarunderhållning... Jag har inga förväntningar och inga högt ställda ambitioner. Musikbranschen har förändrats oerhört mycket på 10 år. Även om jag givetvis vill göra ett professionellt jobb med mitt bidrag, så är gränsen tunn mellan succé och flopp. Smaken ligger hos en jury som ska avgöra. Vilket kanske är bra på ett sätt, men bara om även publiken får vara med och bestämma. Då blir det en mer rättvis fördelning. Det är sällan personer som redan finns i branschen och har en annan insyn i musikutbudet tycker likadant som en publik.

Men det är bara att gilla läget... för nu är Roddan Roxx peppad... :-D

fredag 4 juli 2014

Ett litet uppdrag - en stor upplevelse!

Som frilansfotograf får man uppleva saker när man minst anar det.
När Nöjeschefen på Barometern (Kim Ustamujic Johansen) ringer och behöver hjälp med bilder, går det inte att säga nej. Inte minst eftersom man får musikupplevelser med sitt arbete. I mitt liv har jag bara passerat förbi Näsby på Sydöstra Öland. Carlas Café hade nämligen bokat årets sensation i nöjesmedierna - Doug Seegers...

Såhär blev resultatet i Fredagens Barometern den 4/7-2014
Skön atmosfär..
Historien om denna man har nötts och blötts en hel del sista tiden, men nu var det dags att få se honom "live". Känslan i den mörka lokalen infann sig snabbt. Lagom trångt om jag kan uttrycka det så. Det blev en njutning att slippa trängas och de flesta kunde sitta ner och avnjuta ett gott vin, en öl och lite tilltugg. Just denna onsdagskväll hade jag gärna suttit ner och bara insupit atmosfären och musiken. Ellen Sundberg och delar av hennes band värmde upp. Det var lågmält och Ellen framstod nästan som blyg på scenen. Men hon hade en skön känsla i sin ton och låtar. Hon dök även upp i några låtar med Doug då de framförde Emmelou Harris låtar...


Doug fick oss att smälta...
Men alla var på Carlas Café tack vare Doug. Ödet ville något annat den där dagen när Jill Johnsons filmteam på SVT åkte förbi Nashville kvarteren där många musikanter mer eller mindre hade gett upp hoppet om att lyckas i musikbranschen. Många levde på småslantar som gatumusikanter. När Doug dök upp så infann sig känslan av att denna man hade en charm och en kvalité i sitt musikaliska uttryck som smittade av sig. När Jill och Magnus Carlsson från Weeping Willows bjöd in honom till studion där Johnny Cash hade sjungit in många klassiker - då lyste det i 62-åringens ögon. Goin`Down To The River strömmade ut i studion och alla smälte... Låten är egentligen inte sensationell på något sätt, det är renodlad blues som har gjorts i många liknande tappningar. Men Doug skrev texten från hjärtat och gjorde något originellt med dessa slitna ackord.

Magi på scen - saknade bra ljus på scen...
Precis som Kim beskriver i sin recension i Barometern så förmedlades en magi som inte Doug kan förmedla på skiva live i lokalen. De ca 100 åskådarna får en upplevelse som kommer räcka länge efter detta besök. Som fotograf är man alltid glad när det finns en själ i de artister som förmedlar sin musik. Men jag hade varit ännu gladare om ljuset hade varit bättre i lokalen. Det kan uppenbaras vara teknikaliteter, men när artisterna knappt har någon spotlight som frontljus (en svag sådan) då finns inte mycket att göra. Även den bästa fotoutrustning kräver ett någorlunda bra ljus för att ta riktigt bra bilder. Som tur är har jag många års erfarenhet av denna typ av klubbställen där nedtonat ljud är vanligt. Med lite fix och efterbearbetning av bilderna blev resultatet okej. Men känslan i bilderna finns där, det är trots allt det viktigaste.

En timmes resa ner till Näsby och ett litet uppdrag att dokumentera en lokal händelse blev en stor upplevelse... Undrar hur länge Doug hypen kommer leva? Jag hoppas att den gör det länge :-)


tisdag 1 juli 2014

Svensktoppen nästa 10 juli

Nu börjar det dra ihop sig till min medverkan i Svensktoppen nästa torsdagen den 10 juli kl.19.00. Följ mig på min Facebook sida där jag bloggar varje dag inför framträdandet. Roddan Roxx är alltså mitt artistnamn som jag har valt just för detta framträdande. Läs mer om varför jag använder detta artistnamn, om hur låten kom till och tankar kring mitt framträdande...

https://www.facebook.com/roddanroxx?ref=hl&ref_type=bookmark