fredag 8 november 2013

Gratis är inte gott!! (I alla fall nästan)


Det går inte många dagar förrän jag blir upprörd över den situation som råder i underhållningsbranschen, inte minst för oss fotografer som lägger ner tid, svett och tårar för att fånga bra livebilder. Det gör inte sig självt. Men ändå så knycker människor helt utan skrupler bilder som t.o.m. är copyrightade (med namn och symboler) och beskär bilden så det inte syns. I värsta fall photoshopar man bort denna copyright så man inte ska se ursprunget.
Utan alla hängivna fotografer, skribenter, grafiker och designers som ägnat dyrbar tid att skapa och dokumentera hade aldrig denna fantastiska bok kunna bli verklighet. Missa inte boken "Kiss i Sverige" av Johan Falk och Roney Lundell. Är själv stolt över att ha bidragit med bilder (klicka på bilden).

Respektera fotograferna - minnen för livet
Någonting har hänt när det gäller respekten för hantverket och de som har jobbat halva livet på att bli bra på något. Jag påstår inte att jag är proffs, men jag är en jäkligt bra rockfotograf som kan ta bra bilder. Ibland har jag tur att jag får betalt och får uppdrag. Men numera sorteras denna tanke bort hos många att anlita en fotograf som kan täcka in ett event eller liknande på ett proffsigt sätt, för att låta en släkting eller någon som ”gillar att plåta” göra jobbet. En fotograf är egentligen inte dyr, vi är ganska många som lägger ner mer tid än vad vi får betalt för. Många timmar på plats, redigering, urval och känsla för vad som fungerar när man gör bildcollage etc. Så med andra ord, respektera fotografers kunnande. Tänk att bilder är minnen för livet (som alla blir beroende av en dag när man ska samla fakta och vill ha minnen). Jag tänker på alla fotoförbud man stöt på i underhållningsbranschen genom åren. Utan fans och fotografers envisa dokumentation, då hade väldigt få bra dokumentärer och böcker kunnat produceras idag.

*Läs detta som jag skrev på min Facebooksida i veckan... Samt klicka på länken längst ner, då förstår du vad jag menar:

Det här är vad musiker/artister idag får slåss mot. Arrogansen att sälja sig gratis för att folk inte förstår att människor har jobbat hårt för att kunna bli duktiga på att producera musik och vara artister. Det är ett jobb som kräver betalning. Hur kan en TV-producent i England som driver ett medieföretag som onekligen tjänar bra pengar tro att Whitey skulle ge bort sin musik. Ofattbart.

Spotify - en intressant uppfinning med en bitter efterklang
Gene Simmons har sagt det i flera uttalanden: Musikfans har dödat musikindustrin - ingen vill betala för skivor och musik längre. Inga nya band eller artister kan få ett förskott av skivbolag så de kan bygga en karriär längre. 

Spotify må vara en fantastisk uppfinning för alla musikintresserade. Många unga lär sig upptäcka många äldre artister och grupper, vilket givetvis är bra. 

Men det säger ju sig självt. 99 kr/mån är ju ett skämt. Det är ju nästan gratis. Folk klagade förr på att det var dyrt med en CD som kostade 149 kr. Det kan jag köpa, för det var det då. För många mellanhänder för att skapa en fysisk produkt. Med Spotifys enorma utbud är det som att gå in i en bar och lösa en biljett för 99 kr och du får dricka så mycket du vill en hel kväll. Det är bara att peka på barkatalogen. Hur länge överlever en sån bar, just det inte länge. Nästan inga krögare eller restaurangägare går med vinst idag. Väldigt få kan leva på gamla meriter (då de har byggt upp en förmögenhet). 



Gratis är "inte" bara gott! 
Om en vällagad rätt (entrequote), med bra råvaror (såsen, grönsakerna etc.) och som tillagats med mycket kärlek, kunskap och skicklighet kostar 199 kr. Då är det ju ett fynd. Men om en restaurang på andra sidan gatan tar 99 kr, vilket är löjligt billigt. Maten kanske smakar okej, men har sämre råvaror (ursprung), sämre service och kunskap som är långt mycket sämre om hur mat tillagas (men det är ju ändå en entrequote) - då går tyvärr människor på priset, och alldeles för sällan efter kvalité. Inte konstigt att många branscher/industrier blöder när man enbart tror att "gratis är gott". Vilket jag tycker är ett jäkligt missvisande uttryck. För det handlar om ren jäkla snålhet. 



Bara för att det går att få något nästan gratis, så glömmer många av att det finns kunskap, hårt arbete, kärlek och skicklighet bakom det som vi eftertraktar så mycket. Vi borde visa respekt (moraliskt) och stötta de som är seriösa och producerar en bra produkt. Annars står vi för ett samhällsförfall och kulturellt förfall där vi bara tar del av gratisevenemang sponsrat av storföretag och kommuner som ger bort det till kommuninvånare utan några krav på vad de får gratis (bara det är gott).



Sen att det faktiskt finns människor i underhållningsbranschen, restaurangbranschen som ändå lyckas nå ekonomisk framgång - dem saluterar jag!! Men de är tyvärr alldeles för få.



"FotoRoddan till försvar för upphovsmakarna som tänker kvalité"

*Klicka:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar