tisdag 29 oktober 2013

Höstens snackisar... väder, halloweenshow och radio...

Det snackas så mycket hela tiden...men uträttar vi mer med allt snackande och bloggande omkring oss? Jag upplever själv handelsförlamning och att vi alltmer sneglar på varandra* (se kommande blogg om UR:s program Just Say Yes). Forskningen visar att vi påverkas av ett antal övertalningsprinciper. Två av dem är Likhet och Sociala bevis som är talande för hur vi måste jämföra allting idag för att vinna acceptens och "våga vara rätt" med tiden. Jakten är uppskruvad på att hitta "snackisar" i alla sociala medier. Fast de drar förbi lika snabbt som Gudrun eller Simone. Men ibland lämnar de kratrar omkring oss och man får en rejäl tankeställare om vad som betyder något.

Goda grannar...
Igår hade mina barn och jag en mysig kväll då vi diskuterade faror i livet och konsekvenserna av oväder, att människor kan ta skada av orkaner och stormar. Helt plötsligt dog internet, vår TV-mast hade vridit sig så vi kunde inte titta på TV.  Grannens studsmatta hade slitit sig och slagit flera volter in på vår gräsmatta. Det var nära den flög in i våra panoramafönster. Vår studsmatta var påväg in i skogen på andra sidan vägen där vi bor. Vår granne ringde på dörren och varnade oss, vi började kommunicera om hur vi kunde få fast studsmattorna. Jag ringde på vår andra granne som mer eller mindre hade gått och lagt sig. Helt plötsligt var kommunikationen igång och vi insåg att vi behöver varnadra. Vi kom helt enkelt närmare varandra. Det känns som att något ont får något gott med sig i detta blåskaos.

Halloweenshow som gav mersmak...
Det verkar som om hösten och sommaren fortsätter att bråka. Den milda luften sveper in och ungarna frågar vad som är pågång. Blir det vinter i år..? Tänk att vädret kan fånga vår uppmärksamhet som inget annat. Men vädret beter sig som en ambivalent tonåring som ska möta arbetslivet. Eller som undertecknad som slängs mellan skolvärldens komplexa utmaningar där man förenar kreativitet, kunskap och nöje i en härlig mix. Årets snackis är avklarad på Stage4You. Halloweenshowen blev en succé med fullsatt salong. 3:orna är riktigt duktiga och det var fantastiskt att ta fram systemkameran och dokumentera showen. Det gav mersmak inför framtida shower. Dessutom livestreamas allting på nätet. Här är en länk där du kan se showen:
https://www.youtube.com/watch?v=vz9mX5PAAIg
Eleverna hade lagt ner många veckors arbete på att bygga en båtmodul som såg ut som ett skepp. Väldigt effektfullt.

Ett publikperspektiv där stora delar av eleverna blandar agerande med sångframträdanden.
En fullsatt salong på Stage4You vilket gav en skön stämning under Halloweenshowen...

Även om ensemblen var oerhört duktig så får man ändå säga att Elias Hemberg som kapten och Myra Granberg får anses vara de starkaste karaktärena på scen. De gjorde starka rollprestationer. Här i en fäktningsscen som verkligen gick som ett sus i salongen.
Radion och pratradions framtid..?
En annan snackis för mig som varit inom radiovärlden är att Sveriges omtalade pratradiostation Radio 1 i Stockholm läggs ner. MTG Radio som är ägare ville satsa hårt  när de drog igång 2011. Men trots att stationen blev vald till årets radiostation på Radiogalan nyligen så är konkurrenssituationen om reklampengarna ohållbar. Snackradio (talk show) ligger i tiden och är ett nygammalt fenomen. USA har alltid haft starka karaktärer som på ett kontroversiellt sätt kan få denna nisch att bli intressant (Howard Stern är ett exempel). Inte ens en gammal räv som Aschberg och hans vänner kunde rädda konceptet. Men det är kanske här problemet ligger, det måste in nya röster som har substans och något viktigt att säga också för en yngre generation som inte ser radio som något självklart. 

Med tanke på att kommersiella radiostationer spyr ut olika musikmixar dygnet runt så är vi i behov av bra pratradio med substans och innehåll. Är det bara Podradio som gäller nu?, vilket Adam Alsing och några till sysslar med. Men som min gamla kollega Mathias Nilsson på Radio Match klargjorde på sin blogg Nonsensakuten, så hamnade kommersiell radio i skymundan av Twitter, Facebook och inte minst Spotify. Alla kan välja att diskutera via dessa medier på ett snabbt och effektivt sätt. Du kan skapa dina egna spellistor. Varför plåga sig igenom en radiostation med en programledare som inte säger något nytt eller intressant, och samma låtar som du inte ens gillar.

http://www.dn.se/kultur-noje/nyheter/mtg-lagger-ner-radio-1/

Locka med radio..?
Försöker ofta få mina elever på gymnasieskolan att inse värdet av att lyssna på radio, vilket var min kunskapskälla när jag växte upp. Men när vi inte kan erbjuda en pratradio "talk show" som kanske talar denna generations språk - då känns uppgiften omöjlig. För musiken den har dom ju i musikbiblioteket Spotify. Men man märker ändå intresset när radio är ett medieämne eller används i ett pedagogiskt syfte. Alla vill höras, förmedla historier och spela sin musik. Men få lyckas förmedla det så att det blir intressant för en större publik. Kan detta vara början på en ny radiotid, vem tar fram det intressantaste konceptet..?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar